Vanliga frågor och svar om visum

Vad är ett visum?

Ett visum är ett dokument som utfärdas av ett främmande land och som ger dig tillstånd till inresa och vistelse i det landet.  Det är ditt eget ansvar att kontrollera om du behöver visum eller inte för dina resor.  Gå till delen Snabbkoll visum för att se vilka visumkrav som gäller för ett specifikt resmål.    

Vad krävs för att ansöka om visum?

Även om de specifika kraven kan variera så kräver de flesta länder att du skickar in nytagna fotografier, fyller i ett ansökningsformulär och skickar in ditt nuvarande pass.  Ditt pass måste skickas med eftersom visumet, om det utfärdas, kommer att fästas på en tom visumsida i ditt pass.  Det kan även krävas andra dokument, som en detaljerad resplan, hälsoinformation och brev med officiella inbjudningar (LOI, Letters Of Invitation).  Eftersom kraven och bestämmelserna gällande visum ofta ändras kan det vara både förvirrande och tidskrävande att söka efter information om vad som gäller när du ska resa utomlands. CIBTvisas reder ut denna förvirring för klienter och företagskunder genom att tillhandahålla en äganderättsskyddad databas där du hittar den mest uppdaterade informationen om visumkraven för över 200 länder. 

Hur gör CIBTvisas för att ordna ett visum åt mig?

CIBTvisas ordnar visum genom att skicka in en fullständig visumansökan, samt andra nödvändiga dokument, till ambassader eller konsulat för din räkning. Detta gör att du slipper besöka, prata med och skicka olika typer av korrespondens direkt till ambassaden eller konsulatet för det land som du ska resa till.  Gå till delen Snabbkoll visum för att se vilka visumkrav som gäller för ett specifikt resmål. 

Måste jag använda mitt pass för att kunna ordna ett visum?

För de flesta länder stämplas visumet på eller sätts fast på en sida för visum inne i passet. Det finns dock vissa undantag. Gå till delen Snabbkoll visum för att se vilka visumkrav som gäller för ett specifikt resmål.

Behöver medborgare från andra länder än Sverige också visum?

CIBTvisas tillhandahåller information om visumkrav för resenärer av en mängd nationaliteter. Oavsett vilket land du har pass ifrån så kan CIBTvisas tillhandahålla detaljerad information om visum för de flesta resmål i världen.  Gör en sökning redan idag på delen om Visum för att se vilka visumkrav som gäller för en specifik nationalitet och ett specifikt land.

Hur lång tid tar det för CIBTvisas att behandla min visumansökan?

Hur lång tid ansökningsprocessen för visum tar varierar beroende på land.  CIBTvisas kan handlägga visum för många resmål på så kort tid som en dag.  Gå till delen om Visum och välj det land du ska resa till för att få information om hur lång tid det kan ta att behandla din ansökan.

Kan CIBTvisas ordna andra dokument som krävs för att kunna ansöka om visum, som en inbjudan eller en bekräftelse?

Visuminbjudningar och visumbekräftelser är dokument som godkänns av Utrikesdepartementet i det land du ska resa till. Dessa dokument ger dig tillstånd att besöka landet.  CIBTvisas kan ordna visuminbjudningar och visumbekräftelser på dina vägnar.  Gå till delen om Inbjudningar och bekräftelser om du vill få mer information.

Kan jag faxa passkopior och den ifyllda ansökan till CIBTvisas för att ni ska kunna utfärda mitt visum?

För de flesta länder måste du skicka in ditt fysiska pass samt originalansökan med din underskrift för att kunna ansöka om visum.  Det finns dock vissa undantag. Gå till delen om Visum för att se vilka visumkrav som gäller för ditt specifika resmål.

Räknas fotot i mitt pass som ett av passfotona? Kan jag skicka in passfoton som tagits med en digitalkamera?

Fotografierna som skickas in tillsammans med en visumansökan måste uppfylla de särskilda kraven vad gäller storlek, bakgrundsfärg och typ av papper som fotografierna har skrivits ut på.  Standardstorleken är 45 x 35 mm (höjd x bredd) och fotot ska ha tagits under den senaste månaden.  Om du vill försöka använda digitala foton måste du se till att de uppfyller kraven för standardfotografier för pass (färg, neutral bakgrund) och att de skrivs ut på fotopapper av rätt kvalitet. 


Har CIBTvisas fått min dokumentation än?

Om du vill följa processen för din ansökan kan du gå till Statuskontroll. Där får du uppdaterad information om hur det går med din ansökan.  Du kan spåra din beställning genom att antingen använda CIBTvisas beställningsnummer och resenärens efternamn eller resenärens födelsedatum och efternamn.  Om du är kontoansvarig på CIBTvisas kan du logga in på ditt konto för att se alla beställningar som du hanterar.    

Vad ingår i avgifterna som jag betalar till CIBTvisas för mitt visum?

Avgifterna för att handlägga ett visum omfattar en konsulär avgift och en CIBTvisas-avgift.  Den konsulära avgiften är en kostnad som debiteras av landet som utfärdar visumet.   Dessa kostnader måste betalas till det konsulat som utfärdar visumet, oavsett om detta utfärdas av CIBTvisas eller inte.  Observera att de konsulära avgifterna när som helst kan ändras, utan föregående meddelande därom, av de statliga myndigheterna i de olika länderna.  Kostnaden för att använda CIBTvisas varierar beroende på vilka tjänster du beställer från oss och hur snabbt dokumentationen behöver handläggas.  Avgifterna som har fastställts av CIBTvisas debiteras för att göra handläggningen av visumet så snabb och effektiv som möjligt samt för att vi ska kunna bibehålla vår höga servicekvalitet.  CIBTvisas serviceavgifter och de konsulära avgifterna som debiteras av landet som utfärdar visumet står tydligt angivna i ansökningspaketet från CIBTvisas.  Gå till delen om Visum för att se vilka visumkrav som gäller för ditt specifika resmål.

Vilka betalningsmetoder accepterar CIBTvisas?

CIBTvisas accepterar betalningar med kreditkort, däribland Visa, American Express och Mastercard. Beroende på vilket handelsavtal som ingås kan även andra betalningsmetoder användas.

Måste jag vaccinera mig vid internationella resor?

Vissa länder kräver att du visar upp ett intyg på vaccination mot vissa sjukdomar för att du ska kunna ansöka om visum.   Alla eventuella vaccinationer som är obligatoriska för att erhålla visum står tydligt angivna i ansökningspaketet från CIBTvisas.  Fler vaccinationer än de obligatoriska kan dock rekommenderas.  Rådfråga en läkare eller läs informationen som finns på webbplatsen nedan för att avgöra vilka vaccinationer som krävs för din planerade resa: Vaccinationer

Var kan jag hitta de senaste resevarningarna?

Kontakta Utrikesdepartementet för att få den senaste informationen om resevarningar, officiella kungörelser och konsulära informationsblad för alla världens länder.

Snabbkoll visum

Innehavare av svenska pass: Kontrollera om du behöver ett visum för ditt resmål.

Visa alla länder

Serviceåtagande

CIBTvisas globala team med visum- och passpecialister gör sitt yttersta för att ge våra klienter och företagskunder den absolut bästa personliga och professionella servicen. CIBTvisas arbetar hårt för att fortsätta att vara det företag som ordnar visum och pass på det snabbaste, enklaste och säkraste sättet.

Premiumservice

Låt vårt team av experter göra din visumansökan snabb och enkel. Med personliga konsultationer, påminnelser i god tid och steg-för-steg-hjälp kan du känna dig trygg med att våra visumexperter kommer att hjälpa dig att få din ansökan och dokumentation rätt från början.

Mer info